Βιντεοθήκη: Τελευταίες προσθήκες (1/5/2009-15/5/2009)

Βιντεοθήκη. Πρόκειται για μια διάλεξη και ένα ντοκιμαντέρ τα οποία αναφέρονται σε δύο εντελώς διαφορετικά θέματα: την σχέση εγκεφάλου-συναισθημάτων και μία από τις λίγες περιπτώσεις ανθρώπων-θαύματα με εκπληκτική ικανότητα απομνημόνευσης και υπολογισμού δύσκολων μαθηματικών πράξεων. Και τα δύο βίντεο δηλαδή αναφέρονται στις εκπληκτικές ικανότητες του εγκεφάλου οι οποίες του επιτρέπουν να κωδικοποιεί με εκπληκτική ακρίβεια πολύπλοκα συναισθήματα και σκέψεις.

ΚατηγορίαΔιαλέξεις/Ντοκιμαντέρ

Ο Δρ. Phillippe Goldin μιλάει σε ένα από τα Google Talks για την δουλειά του στον τομέα της μελέτης των συναισθημάτων από την σκοπιά των νευροεπιστημών. Η ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε τα διαφορετικά συναισθήματα αλλά και να τα ελέγχουμε είναι βασική για την επίτευξη ενός καλύτερου επιπέδου ζωής. Οι νευροεπιστήμες που τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται ραγδαία έχουν βοηθήσει στην κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από τα συναισθήματα.
———————-
Daniel Tammet: The Boy With The Incredible BrainO Daniel Tammet δεν είναι όπως όλοι οι συνηθισμένοι νέοι. Μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να κάνει πολύ πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις με το μυαλό του, μπορεί να μάθει μια καινούργια γλώσσα κάθε εβδομάδα, ενώ μπορεί να απομνημονεύσει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων. Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ βλέπουμε την προσπάθεια κάποιων επιστημόνων να μάθουν περισσότερα για τις εκπληκτικές ικανότητες του Daniel οι οποίες μπορούν να μας αποκαλύψουν πολλά νέα πράγματα για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας.

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...