Εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων για την αναβάθμιση του Σ.Ψ.Υ.

Οι τακτικοί αναγνώστες του Ψυχολογείν θα ξέρετε πως τους τελευταίους 6 μήνες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε μονάδες ψυχικής υγείας. Κύριο αίτημα των εργαζομένων αυτών είναι η πληρωμή των δεδουλευμένων τους από το κράτος, η σωτηρία των ζωτικών μονάδων που απειλούνται με μόνιμο λουκέτο, αλλά και η γενικότερη αναβάθμιση του Συστήματος Ψυχικής Υγείας (Σ.Ψ.Υ.).

Μέσα στο πλαίσιο των αγώνων αυτών σε λίγες μέρες από σήμερα θα γίνουν κάποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα, ελπίζοντας πως τα ΜΜΕ θα θορυβηθούν και θα αναδείξουν το θέμα. Χθες έλαβα ένα ενημερωτικό e-mail από τους υπεύθυνους του Δικτύου Αργώ το οποίο αναφέρεται στις εκδηλώσεις αυτές και θα ήθελα να το αναδημοσιεύσω ώστε να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Ακολουθεί το κείμενο του e-mail:

Στο πλαίσιο της συστηματικής κλιμάκωσης των δράσεων και των πιέσεων του Δικτύου για την αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ενόψει της κρίσιμης συνάντησης των εκπροσώπων του Υπουργείο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 6 Μαρτίου 2009, η Ολομέλεια του Δικτύου που έγινε χτες Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 3 μ.μ. αποφάσισε τα εξής:

  1. Διοργάνωση Συγκέντρωσης και Συναυλίας Διαμαρτυρίας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας (οδός Πανεπιστημίου) την Παρασκευή 6 Μαρτίου στις 8:30 το πρωί και έως τη 1:00 το μεσημέρι. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούνται να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις δομές, οι χρήστες των υπηρεσιών μας και οι φιλοξενούμενοι στις δομές, οι συγγενείς, όλοι οι συνεργάτες μας, οι άλλοι φορείς και επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας καθώς και όλοι οι κοινωνικοί φορείς (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα, ΜΚΟ κλπ.).
  2. Διοργάνωση συνέντευξης τύπου την Πέμπτη 5 Μαρτίου στις 3 μ.μ.
  3. Διοργάνωση εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων σε τοπικό επίπεδο ώστε να δημοσιοποιηθεί σε όλη του τη διάσταση το θέμα.

Δεν χρειάζεται να σας επισημάνουμε ότι η συμμετοχή όλων και η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας είναι αναγκαία αφού η επιτυχία των κινητοποιήσεων έως την 6η Μαρτίου είναι ίσως η τελευταία μας ελπίδα για επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δομών και τη συνέχιση του Ψυχαργώς.

Θεωρούμε αυτονόητη και επιτακτική την παροχή κάθε δυνατής διευκόλυνσης προς τους εργαζόμενους τόσο για τις κινητοποιήσεις στις 26 Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη και στις 4 Μαρτίου στην Αθήνα όσο βέβαια και για την Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στις 6 Μαρτίου.

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...