Βιντεοθήκη: Τελευταίες προσθήκες (1-15/6/2008)

Από εδώ και πέρα 2 φορές το μήνα (ανά δυο εβδομάδες) θα ανεβάζω ένα post με τις τελευταίες προσθήκες στην Βιντεοθήκη του Ψυχολογείν. Πιστεύω πως έτσι θα βοηθήσω στην καλύτερη ενημέρωση όσων αναγνωστών ενδιαφέρονται για τα εν λόγω βίντεο. Δυστυχώς -λόγω των περιορισμών που θέτει το WordPress.com- δεν είναι δυνατόν να βλέπετε τα βίντεο μέσα από τη σελίδα του Ψυχολογείν. Αντ’ αυτού θα ανεβάζω απλά μια εικόνα, κάποιο επεξηγηματικό κείμενο και ένα link προς το βίντεο, όπως ακριβώς κάνω και στην σελίδα της Βιντεοθήκης.

Κατηγορία: Σύντομα Ενημερωτικά Βίντεο

“Ίσως πολλοί έχετε ακούσει για το κλασικό πείραμα υπό το όνομα “Φυλακή του Στανφορντ”, όπου ο Δρ. Ζιμπάρντο προσπάθησε να ερευνήσει κατά πόσο το κοινωνικό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά των ανθρώπων. Μπορούν οι άνθρωποι να γίνουν κακοί από τη μια στιγμή στην άλλη;

Στην επόμενη έκδοση του εγχειριδίου ψυχιατρικής DSM κάποιοι θέλουν να εντάξουν την πολύωρη απασχόληση με τον υπολογιστή και το διαδίκτυο ως μια νέα μορφή διαταραχής. Υπάρχει πράγματι ανάγκη για διαταραχοποίηση αυτής της συμπεριφοράς; Μήπως υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα πίσω από μια τέτοια κίνηση; Μια κριτική ματιά στο θέμα από τα κορίτσια του Psyche Truth.


Κατηγορία: Διαλέξεις/Ντοκιμαντέρ

Γεννιέσαι τύραννος ή γίνεσαι; Μπορεί ο καθένας από εμάς να βλάψει τους συνανθρώπους του ή μονάχα λίγοι και ιδιαίτερα μοχθηροί άνθρωποι είναι αυτοί που τελικά οδηγούν τον κόσμο σε αιματοχυσίες, πολέμους και γενοκτονίες; Το 60λεπτο αυτό ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια σειρά από πειράματα κοινωνικής ψυχολογίας σε μια προσπάθεια να δείξει τον δρόμο προς τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος ώστε απλοί καθημερινοί άνθρωποι να μεταμορφωθούν σε βασανιστές και εκτελεστές.

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...