Τριετές/Τετραετές Πρόγραμμα: Συστημικό Ψυχόδραμα

Το πρόγραμμα για το συστημικό ψυχόδραμα αποτελεί μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε μια μορφή αυτοτελούς βιωματικής – αφηγηματικής ψυχοθεραπείας που συναρθρώνει κατάλληλα κύρια στοιχεία της Συστημικής Προσέγγισης με την Προσωποκεντρική, την Gestalt και το Κλασσικό Ψυχόδραμα. Εφαρμόζεται με διάφορες παραλλαγές στην θεραπεία όλου σχεδόν του φάσματος των ψυχικών διαταραχών, αλλά και σε ανθρώπους που επιδιώκουν αυτογνωσία και ενημερότητα στην ανθρώπινη επικοινωνία. Χρησιμοποιείται όχι μόνο στα πλαίσια θεραπευτικής ομάδας, αλλά και στην θεραπεία οικογένειας, ζεύγους, δικτύου και ατομικά.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στο Συστημικό Ψυχόδραμα (που είναι κυρίως βιωματικό) ολοκληρώνεται σε τρία έτη (720 ώρες συνολικά) ή σε τέσσερα έτη (900 ώρες συνολικά). Τα πρώτα τρία έτη συμπεριλαμβάνουν 10 Σαββατοκύριακα των 16 ωρών ανά έτος, καθώς και μία δίωρη συνεδρία διδακτικής εμπειρίας ομαδικής ψυχοθεραπείας κάθε βδομάδα για 10 μήνες. Οι συνολικές ώρες συμπληρώνονται με παρακολούθηση θεραπειών και εποπτείας. Το τέταρτο έτος περιλαμβάνει 40 ώρες εκπαίδευσης και 140 ώρες πρακτικής εργασίας.

Στους αποφοίτους του τριετούς προγράμματος απονέμεται Δίπλωμα στη Συστημική Συμβουλευτική. Στους αποφοίτους του τετραετούς προγράμματος απονέμεται Δίπλωμα στη Συστημική Ψυχοθεραπεία. Επίσης, χορηγείται Βεβαίωση Παρακολούθησης με την ολοκλήρωση κάθε έτους φοίτησης.

Στους αποφοίτους του τριετούς προγράμματος, δίνεται η δυνατότητα εγγραφής στις Ελληνικές Εταιρίες Συστημικής Ψυχοθεραπείας και στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής. Στους αποφοίτους του τετραετούς προγράμματος δίνεται η δυνατότητα εγγραφής στην  E.F.T.A. καθώς και στην Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδος.

Έναρξη μαθημάτων: Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Προϋποθέσεις εγγραφής: Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας, όπως Ψυχολόγους, Ψυχίατρους, Ειδικεύομενους Ψυχιάτρους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλευτές με ειδική εκπαίδευση, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ., καθώς και φοιτητές του κλάδου.

Κόστος συμμετοχής

Ιδιώτες: Τρία πρώτα έτη, Εκπαίδευση-1900 € το έτος, συν 10 € ανά δίωρη συνεδρία διδακτικής εμπειρίας ομαδικής ψυχοθεραπείας (συχνότητα κάθε βδομάδα για 10 μήνες – (μηνιαίο κόστος 40 ευρώ)). Τέταρτο έτος, 1000 €

Φοιτητές/Άνεργοι/Εφάπαξ πληρωμή: Τρία πρώτα έτη, Εκπαίδευση 1700 € το έτος, συν 10 € ανά δίωρη συνεδρία διδακτικής εμπειρίας ομαδικής ψυχοθεραπείας (συχνότητα κάθε βδομάδα για 10 μήνες – (μηνιαίο κόστος 40 ευρώ)). Τέταρτο έτος, 800 €.

Θεωρία

  1. Εισαγωγή στις αρχές του συστημικού σκέπτεσθαι, της προσωποκεντρικής προσέγγισης και της προσέγγισης Gestalt.
  2. Αναπτυξιακά στάδια ατόμου – οικογένειας και κύκλος ζωής.
  3. Πολιτισμικές διαφορές στην οικογενειακή οργάνωση – ποικιλία μοντέλων
  4. Μοντέλα αλλαγής και ψυχολογικές προσεγγίσεις.
  5. Σχολές οικογενειακής θεραπείας, προσωποκεντρικής, Gestalt (βίντεο, προσομοιώσεις)
  6. Εφαρμογές σε ποικιλία ψυχοπαθολογικών καταστάσεων
  7. Εφαρμογές σε ομάδες αυτογνωσίας
  8. Εφαρμογές στην έρευνα
  9. Βιβλιογραφία

Προσωπική θεραπευτική εμπειρία του εκπαιδευόμενου

  1. Γενεόγραμμα εκπαιδευόμενου
  2. Αυτοαναφορά σε βιωματικές ασκήσεις και ομάδες εποπτείας.
  3. Διδακτική ψυχοθεραπεία ομάδας (ένα έτος συστημική, ένα έτος προσωποκεντρική, ένα έτος Gestalt)

Κλινική εμπειρία

  1. Συμμετοχή ως μέλος ομάδων θεραπευτών (Β΄ έτος)
  2. Συμμετοχή ως συνθεραπευτής (Γ΄έτος)
  3. Εποπτεία (ομαδική και ατομική)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το πρόγραμμα, διδακτέα ύλη και περιγραφή της συνθετικής προσέγγισης του Συστημικού Ψυχοδράματος πατήστε εδώ http://www.psychotherapia.gr/main/index.php?option=com_content&view=article&id=84&Itemid=47

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...