Ψυχοϊστορικά: 13 Μαρτίου

Σαν σήμερα, στις 13 Μαρτίου 1964 στην Νέα Υόρκη δολοφονείται η Kitty Genovese. Η Kitty ήταν ιδιοκτήτρια εστιατορίου και επέστρεφε νωρίς το πρωί στο σπίτι της, όταν και ένας κλέφτης της επιτέθηκε και την μαχαίρωσε. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως δύο εβδομάδες αργότερα ένα άρθρο στους New York Times ανέφερε ότι ενώ υπήρχαν περίπου 30 μάρτυρες της δολοφονίας κανένας δεν παρενέβει να την βοηθήσει ή να καλέσει την αστυνομία. Αν και αργότερα το άρθρο έγινε το επίκεντρο κριτικής και ο αρθρογράφος κατηγορήθηκε για ανακρίβειες, ο αντίκτυπος που είχε η δολοφονία στην οικοδόμηση θεωριών κοινωνικής ψυχολογίας είναι αξιοσημείωτος. Για πολλές δεκαετίες η συγκεκριμένη ιστορία υπήρξε πηγή έμπνευσης για την περιγραφή θεωριών περί διάχυσης της ευθύνης και συγκεκριμένα για το “φαινόμενο του περαστικού”: όσα περισσότερα άτομα είναι παρόντες σε ένα τραγικό γεγονός, τόσο λιγότερο πιθανό είναι ένα άτομο να παρέμβει προς βοήθεια, καθώς θεωρεί ότι κάποιος άλλος θα το κάνει. Μάλιστα το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάστηκε “Σύνδρομο Genovese“.

Φωτογραφία

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών, αλλά και την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας εν τω συνόλω. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…