Σεμινάριο: Παιδικό Ιχνογράφημα

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου “Παιδικό Ιχνογράφημα” το οποίο θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Ιανουαρίου, επαναπροσαρμόζεται κατόπιν δική σας προτροπής, με βάση το σεμινάριο του παιδικού ιχνογραφήματος που πραγματοποιήθηκε στις 22/11/2013 και 23/11/2013 στο Κέντρο Ευρυμάθεια ειδικά για φοιτητές και ανέργους. Το παρόν πρόγραμμα είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβάνοντας τους εκπαιδευτικούς και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Εισηγήτρια: Γεωργία Λεμπέση, Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια

Η Γεωργία Λεμπέση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Τέλειωσε το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Εξειδικεύτηκε στην κλινική ψυχολογία παιδιών και ενηλίκων στη Γαλλία πραγματοποιώντας το Master 2Recherche (DEA) Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Lumière – Lyon 2 και έπειτα το Master 2 Professionnel (DESS) Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας του ίδιου πανεπιστημίου. Από το 2009 είναι υποψήφια διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Denis Diderot – Paris 7.

Έχει μεγάλη εμπειρία στην ψυχοθεραπεία παιδιών καθώς και στην ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία εφήβων και ενηλίκων. Έχει συνεργαστεί με δημόσια και ιδιωτικά πλαίσια ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και ενηλίκων στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στην Αθήνα.

 Εισαγωγικά

Το παιδικό ιχνογράφημα είναι ένα από τα βασικότερα μέσα που χρησιμοποιούν οι ψυχοθεραπευτές παιδιών και οι παιδοψυχολόγοι για να μπορέσουν να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν ψυχολογικά τα παιδιά που καλούνται να βοηθήσουν. Τα σχέδια που το παιδί δημιουργεί, μέσα στο πλαίσιο της θεραπείας του, είναι συχνά πολύ διαφορετικά από αυτά που θα απευθύνει στους γονείς του ή στους δασκάλους του. Αυτό συμβαίνει γιατί το παιδί γνωρίζει, βαθιά μέσα του, πως τα σχέδια που δημιουργεί κατά τη θεραπεία του θα «ερμηνευτούν» μέσα στη θεραπευτική συμμαχία παιδιού-θεραπευτή και θα το βοηθήσουν να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Το παιδικό ιχνογράφημα επομένως μπορεί να μας δείξει τους φόβους και τα άγχη του παιδιού αλλά και τα δυνατά σημεία της προσωπικότητάς του.

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε ψυχολόγους, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές αλλά και σε γονείς και σε όσους ενδιαφέρονται να κατανοήσουν περισσότερο τον ψυχισμό των παιδιών και να διερευνήσουν τον «κόσμο» των παιδικών σχεδίων.

 Διάρκεια σεμιναρίου: 8 ώρες

 Στόχος του σεμιναρίου:

  • Η κατανόηση του θεωρητικού υλικού μέσα από πολλά παραδείγματα σχεδίων παιδιών από την επαγγελματική πορεία της εισηγήτριας.
  • Κατανόηση του τρόπου ερμηνείας του παιδικού ιχνογραφήματος μέσα από βιωματικές ομάδες και ομάδες εργασίας των συμμετεχόντων.

 Πρόγραμμα του σεμιναρίου:

Σάββατο 25/01/2014, Ώρες: 11:00 πμ – 3:00 μμ

Πρώτο μέρος:

  1. Οι πρώτοι πειραματισμοί στο χαρτί: η αξία των πρώτων «μουντζούρων»
  2. Η εξέλιξη του παιδικού ιχνογραφήματος καθώς το παιδί μεγαλώνει
  3. Χρήσιμες έννοιες της ψυχαναλυτικής θεωρίας για την κατανόηση του παιδικού ιχνογραφήματος
    1. Όνειρο και ζωγραφική (S. Freud)
    2. Το έκδηλο και το λανθάνον περιεχόμενο του παιδικού σχεδίου (Μ. Klein)
    3. Το χαρτί ως «μεταβατικός χώρος» ανάμεσα στην εσωτερική και εξωτερική πραγματικότητα του παιδιού (D. Winnicott)

Δεύτερο μέρος: Το παιδικό σχέδιο ως «καθρέφτης» του παιδικού ψυχισμού: Τα προβολικά τεστ και η χρήση τους στη διάγνωση και στο θεραπευτικό σχεδιασμό.

  1. Ανάλυση των χρωμάτων και της ποιότητας των ιχνών. Ανάλυση περιστατικού: Το σχέδιο ενός παιδιού με κώφωση.
  2. Το τεστ du bonhomme (το τεστ του ανθρωπάκου) Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες εργασίας και με την εποπτεία της εισηγήτριας θα δουλέψουν πάνω στην ερμηνεία σχεδίων παιδιών με δυσκολία στη διαχείριση του θυμού, με κοινωνικές φοβίες και με έντονο άγχος.
  3. Το τεστ σπίτι-δέντρο-άνθρωπος Ανάλυση περιστατικού: Το σχέδιο ενός παιδιού με δυσκολία στον αποχωρισμό.
  4. Το σχέδιο της οικογένειας Ανάλυση περιστατικού: Ένα παιδί μπροστά στο διαζύγιο των γονιών του.
  5. Το σχέδιο της φανταστικής οικογένειας Η διαφοροποίηση του φύλου και των γενεών μέσα από τα σχέδια εξάχρονων παιδιών.
  6. Το σχέδιο της ζωόμορφης οικογένειας Ανάλυση περιστατικού: Το σχέδιο ενός κοριτσιού με καταπιεστικούς γονείς
  7. Το D10 Ανάλυση περιστατικού: Το σχέδιο ενός κοριτσιού με άγχος για τις πανελλήνιες Ομάδα εργασίας όπου οι συμμετέχοντες θα αναλύσουν με την καθοδήγηση της εισηγήτριας το σχέδιο ενός αγοριού με δυσκολία αποδοχής της αναπηρίας του (κώφωση)
  8. Τεστ de la dame de Fay:

Ανάλυση περιστατικών παιδιών με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες.

 Κυριακή 26/01/2014, Ώρες: 11:00 πμ – 3:00 μμ

Τρίτο μέρος: είναι δομημένο έτσι ώστε να ευνοήσει τη συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων σε θέματα που μπορεί να τους έχουν απασχολήσει στην πρακτική τους με παιδιά:

  1. Μέσα από την μελέτη σχεδίων παιδιών με αυτισμό, θα συζητήσουμε το ρόλο που το παιδικό ιχνογράφημα μπορεί να διαδραματίσει στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  2. Το «άγχος καταβρόχθισης», η «ψυχωτική παντοδυναμία» και η «απουσία ορίων μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας» μέσα από σχέδια παιδιών με ψυχωτικές διαδικασίες σκέψεις.
  3. Το σχέδιο παιδιών με σύνδρομο Down: «Γιατί δεν μοιάζω στη μαμά μου; Εγώ μπορώ να κάνω παιδιά;» ερωτήματα που αναδύονται μέσα από τα σχέδια ενός δεκαπεντάχρονου κοριτσιού.
  4. Η προβληματική των σχεδίων παιδιών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση: η ευθύνη της ερμηνείας και της παρερμηνείας του παιδικού ιχνογραφήματος, συζήτηση πάνω στα ηθικά και στα νομικά θέματα που προκύπτουν.

 Τέταρτο μέρος:

  • Οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου μπορούν να φέρουν σχέδια από την καθημερινή τους πρακτική με παιδιά και να μας μιλήσουν για αυτά.
  • Κλείσιμο του σεμιναρίου με βιωματικό παιχνίδι με ζωγραφιές παιδιών.  

Κόστος Σεμιναρίου:

Για εκπαιδευτικούς & Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας: 65€ Για Φοιτητές, μεταπτυχιακούς Φοιτητές και Ανέργους: 50€

Θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία

Οι τιμές σε έκδοση τιμολογίου επιβαρύνονται με Φ.Π.Α 23%

Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής έως 17 Ιανουαρίου 2014

Τόπος διεξαγωγής: ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ, Αυγής 55 &  Μπιζανίου 1, Ν. Ηράκλειο (ισόγειο), Αθήνα

Στο κόστος του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:

  • Folder με το υλικό του Σεμιναρίου
  • Βεβαίωση παρακολούθησης
  • Καφέ και σνακ στα διαλείμματα

Διαδικασία εγγραφής

  • Υποβολή των στοιχείων σας στον ειδικό χώρο της ιστοσελίδας μας (http://www.evrymathia.com.gr/contact.php#.UMdwJKwYgxI) ή τηλεφωνική επικοινωνία με το Κέντρο ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ στο τηλέφωνο 210 2814378 ώρες 15.00 – 21.00 ή μέσω facebook: www.facebook.com/evrymathia
  • Επιβεβαίωση κράτησης από την γραμματέα του ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ, μέσω email (www.evrymathia.com.gr) ή τηλεφωνικώς
  • Εφόσον έχει επιβεβαιωθεί η κράτηση θέσης καταθέτετε το αντίστοιχο ποσό του κόστους συμμετοχής με τους τρόπους που αναγράφονται στον τρόπο πληρωμής

Τρόπος πληρωμής

Η κράτηση της θέσης για το σεμινάριο εξασφαλίζεται με την ονομαστική κατάθεση του αντιστοίχου ποσού στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό:

EUROBANK: 0026.0456.55.0200017341 (δικαιούχος Μαρία Σταθάκου)

Ακυρώσεις εγγραφών δεν γίνονται δεκτές. Δεκτές γίνονται αντικαταστάσεις ονομάτων.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Εισαγωγική Φωτογραφία

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...