Διημερίδα στο ΑΠΘ: Φύλο και Σεξουαλικότητα

Η κοινότητα LGBTIQ της Θεσ/νίκης διοργανώνει διημερίδα με θέμα το φύλο και τη σεξουαλικότητα, κατά την οποία θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν πολλά θέματα που αφορούν την κοινότητα αλλά και όλους όσοι ενδιαφέρονται για θέματα ισότητας των φύλων.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της οργάνωσης

Δελτίο Τύπου

Η Good As You(th), κοινότητα LGBTIQ νέων Θεσσαλονίκης, σας προσκαλεί το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, στο χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε διημερίδα εκδηλώσεων με κεντρικό θέμα το φύλο και τη σεξουαλικότητα.

Το εγχείρημα της διοργάνωσης μιας εκδήλωσης από εμάς για εμάς προέκυψε έπειτα από μια σειρά συζητήσεων, με κοινό γνώμονα την επικοινωνία των εμπειριών μας και τη διαπραγμάτευση ανάλογης θεματολογίας σε ένα ανοιχτό, ελεύθερο και δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Ξεκινάμε με σημείο αναφοράς τις ζωές και τα προσωπικά μας βιώματα, και με αφορμή αυτά επεκτεινόμαστε σε ένα θεωρητικό διάλογο πάνω στις ταυτότητες, τις επιθυμίες και τη σεξουαλικότητα, με μέλημα την ανάδειξη της έμφυλης ποικιλομορφίας και την εναντίωση στον κυρίαρχο και καταπιεστικό λόγο. Εκτιμούμε ότι η θεωρητική/επιστημονική γνώση τείνει να απομονώνεται από την καθημερινή/πρακτική εμπειρία, δημιουργώντας ανάμεσά τους ένα χάσμα εμφανές, αλλά όχι αγεφύρωτο. Για το λόγο αυτό, προσανατολιζόμαστε σε μια σύνδεση των εμπειριών μας με το θεωρητικό υπόβαθρο που κινείται γύρω από αυτές. Επιχειρούμε να θέσουμε το πλαίσιο για διάλογο, αυτοκριτική ή/και εναντίωση, παρέχοντας τη δυνατότητα εξερεύνησης και αξιοποίησης των εναλλακτικών θεωρήσεων μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Με αυτό το σκεπτικό, ζητήσαμε από τους εισηγητές μας (ακαδημαϊκούς, θεωρητικούς και μέλη της κοινότητας) μια κριτική προσέγγιση στα θέματα που θα αναλύσουν και όχι μια ακαδημαϊκή διάλεξη. Το σημαντικότερο για εμάς είναι οι εισηγήσεις να λειτουργήσουν σαν εισαγωγή για έναν περαιτέρω μεταξύ μας διάλογο πάνω σε θέματα-τόπους της καθημερινότητάς μας.

  • Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προβληματιζόμαστε και συζητάμε πάνω στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
  • Θεωρίες φύλου, αποδόμηση έμφυλων ρόλων και (ετερο)κανονικότητας
  • Επιστημονικό κύρος και διεμφυλικότητα: αποκλεισμός και παθολογικοποίηση
  • Αναπαραστάσεις της ποικιλομορφίας φύλου και σεξουαλικότητας στην τέχνη και το λόγο
  • Πολιτικά συστήματα και ομοφυλοφιλία
  • ΛΟΑΤ Κίνημα: ιστορική αναδρομή & δικαιώματα, στερήσεις και διεκδικήσεις

Πρόγραμμα Διημερίδας

Πηγή / Περισσότερες Πληροφορίες

Εισαγωγική Φωτογραφία

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...