• Άρθρα
  • Υλικό
  • Ποιος είμαι
  • Επικοινωνία
Ψυχολογείν
  • Άρθρα
  • Υλικό
  • Ποιος είμαι
  • Επικοινωνία

Ο όρος της εβδομάδας: λοβοτομή

Ο όρος λοβοτομή (από τις ελληνικές λέξεις “λοβός” και “τομή”) αναφέρεται στην χειρουργική μαζική αφαίρεση νευρικών ινών από κάποια περιοχή του εγκεφάλου, συνήθως περιοχών του μετωπιαίου λοβού ή προμετωπιαίων περιοχών (μετωπιαία λοβοτομή). Η λοβοτομή χρησιμοποιήθηκε ιδιαιτέρως στο παρελθόν για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών, κυρίως διαταραχών διάθεσης. O Walter Freeman, ο “πατέρας” της λοβοτομής στις ΗΠΑ, ήδη είχε ξεκινήσει να κάνει χρήση αυτής της χειρουργικής μεθόδου από τα μέσα της δεκαετίας του 1930. Ο Freeman κατά τη διάρκεια της καριέρας του έκανε περισσότερες από 3500 λοβοτομές, πολλές φορές προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο οι οποίες άφηναν τους ασθενείς σχεδόν “φυτά”.

Μάλιστα, το 1949 το βραβείο Νόμπελ στην Ιατρικη δόθηκε στον António Egas Moniz για τις ανακαλύψεις που έκανε πάνω στην θεραπεία ψυχώσεων με τη χρήση λοβοτομής. Η χρήση της λοβοτομής μειώθηκε κατακόρυφα στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και έπειτα, όταν εναλλακτικές θεραπείες (κυρίως φαρμακοθεραπείες) με σημαντικά λιγότερες παρενέργειες έκαναν την εμφάνισή τους. Πλέον η λοβοτομή θεωρείται ξεπερασμένη και κυρίως ανήθικη επέμβαση για την θεραπεία ψυχικών διαταραχών. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα πραγματοποιούνται μερικές δεκάδες επεμβάσεις παγκοσμίως.

Φωτογραφία

  • Lobotomy procedure from the Mütter Museum, by Jill Robidoux
Πηγή / Περισσότερες Πληροφορίες

  • About
  • Latest Posts
Δημήτρης Αγοραστός
Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Latest posts by Δημήτρης Αγοραστός (see all)
  • Νοητική υστέρηση: τι είναι, πως αξιολογείται και τι είδους υποστήριξη χρειάζεται - 15 Ιανουαρίου, 2021
  • Νέα Ψυχολογίας (21 Δεκεμβρίου 2020) - 20 Δεκεμβρίου, 2020
  • Τα μεγαλύτερα παιδιά χαίρονται περισσότερο με τις εμπειρίες παρά με τα υλικά δώρα - 25 Νοεμβρίου, 2020
23 Ιανουαρίου, 2012 Ορολογία Ψυχιατρικη
0 σχόλια
FreemanMonizΛοβοτομή

Θεατρική Παράσταση: "Όταν Έκλαψε ο Νίτσε"

Περί αυτισμού, παρενεργειών λιθίου και προστατευτικών γονέων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Ψυχολογείν 2007 - 2020 | Επιμέλεια/Διαχείριση: Δημήτρης Αγοραστός
Με την υποστήριξη του WordPress | Θέμα: Neblue από NEThemes.