Βιντεοθήκη: Τελευταίες προσθήκες (15/10/2008-31/10/2008)

Το ξέρω πως η προσθήκη βίντεο καθυστέρησε αρκετά τον τελευταίο μήνα, αλλά δεν μου είναι πάντα εύκολο να βρω βίντεο που -πρωτίστως- να παρουσιάζουν ενδιαφέρον για εμένα και τα οποία να πιστεύω πως θα αρέσουν και στο αναγνωστικό κοινό του blog. Αλλά τις τελευταίες 2 εβδομάδες έπεσα πάνω σε τρεις καταπληκτικές διαλέξεις, τριών καταπληκτικών επιστημόνων, ο καθένας από τους οποίους έχει αφήσει το δικό του λιθαράκι στο οικοδόμημα των ανθρωπιστικών επιστημών. Δεν μπορούσα να μην προσθέσω τις προσθέσω στην βιντεοθήκη του blog. Ας αφήσουμε όμως τα πολλά λόγια και ας δώσουμε τον λόγο στους Δρ. Zimbardo, Δρ. Seligman και Δρ. Chomsky.

ΚατηγορίαΔιαλέξεις/Ντοκιμαντέρ

Γεννιόμαστε κακοί ή γινόμαστε; Υπάρχουν όρια στο πόσο κακός μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος; Ο Δρ. Zimbardo μιλάει για το βιβλίο του “Το φαινόμενο του Λούσιφερ” όπου αναλύει πως απλοί, καθημερινοί άνθρωποι γίνονται κακοί. Πρόκειται για μία περιεκτική παρουσίαση των ευρημάτων της κοινωνικής ψυχολογίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και των πρόσφατων συμπεριφορικών παρατηρήσεων στρατιωτών στις φυλακές του Ιράκ.

———————-

Ο Δρ. Seligman, ο ιδρυτής του κλάδου της Θετικής Ψυχολογίας, μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ψυχολογία σήμερα, τα λάθη της και την ανάγκη να στραφούμε προς την Θετική Ψυχολογία. Ταυτόχρονα κάνει μια εισαγωγή στον όρο “θετική ψυχολογία” και αναφέρει τρόπους με τους οποίους μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε τα καθημερινά μας προβλήματα.

———————-

O Δρ. Chomsky είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους της σύγχρονης γλωσσολογίας και, τα τελευταία χρόνια, πασίγνωστος για τον πολιτικό του λόγο. Σε αυτή τη συνέντευξη στην… Google(!) δέχεται όλων των ειδών τις ερωτήσεις σχετικά με την δουλειά του, τις επιστημονικές θεωρίες που υποστηρίζει και το πολιτικό του προφίλ. Σίγουρα αξίζει να παρακολουθήσετε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις ενός ζωντανού μύθου στον ευρύτερο τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...