Κινηματογράφος και Ψυχιατρική

Χάρη στο σχόλιο του φίλτατου Διγέλαδου έμαθα πως ο κινηματογράφος Τριανόν διοργανώνει σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα προβολών ταινιών που σχετίζονται με την Ψυχιατρική και συγκεκριμένα την αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων από την κοινωνία. Οι προβολές ξεκίνησαν ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου, με την ταινία “Αποστροφή” (1965) και συνεχίστηκαν με την ταινία “Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη” (1961) του Bergman, στις 16 Φεβρουαρίου. Στα πλαίσια αυτού του ειδικού αφιερώματος θα προβληθούν δύο ακόμη ταινίες:

Στο τέλος κάθε προβολής θα ακολουθήσει παρουσίαση/συζήτηση από ειδικούς εισηγητές (ψυχιάτρους, ψυχοθεραπευτές) σχετικά με το τι είναι μια ψυχική νόσος, ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ψυχικά πάσχοντες, πως πρέπει να τους αντιμετωπίζει ο περίγυρός τους και πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Ακολουθουν τα trailers των ταινιών “Η διπλανή πόρτα” και “Sybil“.
Η διπλανή πόρτα / Naboer (2005)
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=b-j-vB0VylU]

Sybil (1976)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=iu60twC9qJU&rel=1] Σίγουρα τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι άξιες συγχαρητηρίων και πρέπει να προβάλονται καλύτερα προς τα έξω, ώστε ακόμη και κοινό το οποίο δεν ενδιαφέρεται άμεσα να μπορεί να μάθει γι’ αυτές και να συμμετέχει. Όσοι λοιπόν είστε ελεύθεροι τα μεσημέρια του Σαββάτου και θέλετε να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας, μαθαίνοντας ταυτόχρονα κάποια πράγματα για την ουσία της ψυχικής υγείας (και των ψυχικών διαταραχών βεβαίως), δεν έχετε παρά να πάτε μια βόλτα από τον κινηματογράφο Τριανόν.

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...