Παρουσίαση Βιβλίου: Θεωρίες Προσωπικότητας, Έρευνα και Εφαρμογές

Ένα από τα πρώτα βιβλία που αγόρασα ως φοιτητής ψυχολογίας είναι και το κλασικό εγχειρίδιο των Pervin και John, “Personality: Research and Methods“. Το αντίτυπο που κοσμεί τη βιβλιοθήκη μου είναι η ελληνική μετάφραση των Αλεξανδροπούλου και Δασκαλοπούλου υπό τον ελληνικό τίτλο “Θεωρίες Προσωπικότητας: Έρευνα και Εφαρμογές” (εκδόσεις Τυποθητώ). Μετά από τόσα χρόνια μπορώ να πω πως το συγκεκριμένο είναι ένα από τα αγαπημένα μου εγχειρίδια στο οποίο έχει τύχει να επιστρέψω πολλές φορές όταν χρειαζόταν να φρεσκάρω τη μνήμη μου γύρω από κάποιο θέμα που σχετίζεται με τις θεωρίες προσωπικότητας, τις διαταραχές προσωπικότητας κτλ.

Οι συγγραφείς έχουν κάνει μια πολύ καλή δουλειά, καθώς έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν σε έναν μόλις τόμο το σύνολο των πληροφοριών που χρειάζεται κάποιος για να κατανοήσει τις θεωρίες ανάπτυξης της προσωπικότητας, τις διαταραχές προσωπικότητας ή ακόμη και την στήριξη που πρέπει να λαμβάνει ο κάθε ασθενής σύμφωνα με την εκάστοτε θεωρητική προσέγγιση του ψυχοθεραπευτή του. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 15 ογκώδη κεφάλαια, κάθε ένα από τα οποία συνήθως αναλύει μία θεωρητική προσέγγιση για την ανάπτυξη της προσωπικότητας ή/και της ψυχοπαθολογικής συμπεριφοράς, όπως είναι η ψυχναλυτική, η συμπεριφορική, η ανθρωποκεντρική, η φαινομενολογική, η θεωρία προσωπικών νοητικών κατασκευών κ.α.

Η παρουσίαση της κάθε θεωρίας γίνεται ξεκινώντας από την ανασκόπηση της δημιουργίας της από τους πρωτεργάτες της, συνεχίζοντας με το γενικότερο θεωρητικό της υπόβαθρο και κλείνοντας με τις τεχνικές λεπτομέρειές της. Η χρήση εικόνων, παραδειγμάτων πραγματικών ασθενών αλλά και αποσπασμάτων από τα υλικά που αξιοποιεί η θεωρία κάνει την κατανόησή της πολύ εύκολη, ακόμη και για κάποιον με ελάχιστες ή και καθόλου γνώσεις για το θέμα.

Αν και το συγκεκριμένο βιβλίο θα το συνιστούσα κυρίως σε προπτυχιακούς φοιτητές ψυχολογίας, νομίζω ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον για όλους όσοι θέλουν να αποκτήσουν κάποιες γνώσεις για το τι έχει να πει η επιστήμη της ψυχολογίας γύρω από το πολύπλοκο θέμα της ανάπτυξης της προσωπικότητάς μας.

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...